A Light in the Dark | Linda Holmgren | TEDxGöteborg

A Light in the Dark | Linda Holmgren | TEDxGöteborg

När jag träffade Linda hade hon aldrig stått på scen. Men trots scenskräck och brist på scenvana tar Linda Holmgren mod till sig att inför en stor publik i Göteborg dela med sig av sin plågsamma erfarenhet, av att ha blivit våldtagen- inte bara en, utan två gånger. Hon berättar på ett avskalat, enkelt och närvarande sätt om händelsen och hur den påverkat henne på olika sätt. Men framför allt berättar hon om hur hon lyckats vända denna fruktansvärda upplevelse till för henne och andra något positivt. Linda vill med sin berättelse stärka andra tjejer i samma situation men också öka kunskap om sex och samlevnad. Hon kommer gå ut och prata med unga pojkar om sex och samlevnad. Ta tillfället i akt att boka henne om du arbetar med ungdomar! Hon har dessutom skapat ett forum för andra med samma erfarenhet som henne.

I höstas utlyste hon en tävling för att hitta ett bättre och tydligare ord för ordet “våldtäkt”. Det nya och vinnande ordet blev “samtyckesbrott”! Så här motiverar juryn valet. “Ordet gör det tydligt att alla sexuella handlingar som sker mot eller utan någons samtycke är ett brott. Samtycke är någonting positivt och det ska även sex vara. Sex är något människor gör tillsammans, när vi säger ja till varandra. Oavsett hur, när eller med vem vi gör det, ska det alltid ske med samtycke. Ordet lägger också skuldbördan där den skall vara, hos den som inte försäkrat sig om att samtycket finns där. I formen ”samtyckesbrottsling” eller ”samtyckesförbrytare” är det även genusneutralt till skillnad från våldtäktsman/kvinna.

Du som har liknande erfarenheter och vill komma i kontakt med Linda eller stödja Linda henne i hennes viktiga gärning för att minska antalet våldtäkter har kontaktuppgifter här nedan. 

Du kan ta del av hennes framförande på TEDxGöteborg här.

Tack att jag fick möjlighet att hjälpa dig Linda och för den styrka du förmedlar till andra! Stort lycka till!

 

https://www.facebook.com/tilllsammans
www.black-light.se
https://twitter.com/BlackLightSthlm
http://instagram.com/tillsammans___

Share This: